2008 m. kovo 8 d., šeštadienis

Žemės nedaugėja...

Vienas svarbiausių ispūstų NT kainų argumentų yra tai, kad žemė Lietuvoje (ir ypač arti Vilniaus) yra trūkstamas resursas, jos pasiūla baigtinė, todėl bet kokios kainos yra logiškos ir tik didės. Taip, ilgame ar labai ilgame periode žemė gali brangti (gyventojų pasaulyje daugėja, globalinis atšilimas, dykumos plečiasi, tirpstantys ledynai apsems Žemaitiją ir t.t.).
O jei vertinti žemę kaip investiciją, iš kurios grąžos tikimes po 10-30 metų: kokiam kitam (be būsto vystymo/spekuliavimo) verslui žemė Vilniuje yra normali, atsiperkanti, logiška investicija? Ar yra racionalus tokios kainos pagrindimas?

Aš manau, kad kalbant apie žemės kainą, dažnai maišoma priežastis ir pasekmė: būstas Vilniuje brangus ne todėl kad brangi žemė, o žemė brangi todėl, kad fantastiškos būsto kainos ledžia (leido) žemei brangti.

Per paskutinį pusmetį teko pabuvoti Barselonoje ir Vienoje. Barselona paliko tankaus, bet labai gerai sutvarkyto miesto įspūdį. Neperkrauta. Efektyvu. Viena taip pat nepasirodė perkrauta, greičiau atvirkščiai. Suprantama, kodėl vadinama žaliausia Europos sostine (~90 parkų). Vilnius užima tokį pat plotą kaip ir Viena. Vienoje gyvena 1.67 mln gyventojų, Vilniuje - 0.54 mln. Vienos gyventojų tankis 4,011 gyv./km², Vilniaus - 1,354 gyv./km² (Rygos - 2,382 gyv./km², Talino - 2,506 gyv./km², Varšuvos - 3,289 gyv./km², Barselonos - 15,969 gyv./km²). [wikipedia.org]

Logiškai mąstant, žemė turėtų būti tuo brangesnė, kuo daugiau gyventojų į ją pretenduoja. Tai iš kur tas žemės poreikis ir trūkumas Vilniuje? Juk skaičiuojant vienam gyventojui Vilniuje jos - perteklius, vilniečiai gyvena vienoje erdviausių Europos sostinių. Prabanga... :)

Deja, pats gyvenu Vilniuje ir tos prabangos nepastebiu. Miestas atrodo daug labiau užkimštas ir dūstantis nei daugiau kaip 10 kartų tankesnė Barselona.

Pabaigai: šiuo metu Vilniaus užimamą plotą galime įsivaizduoti kaip 11 km spinduliu aplink Gedimino pilį apibrėžtą skritulį. Net nedidinant gyventojų tankio, visos Lietuvos gyventojus galima apgyvendinti padidinus spindulį iki 28 km.

Tai kodėl Vilniuje žemės trūksta? Tik jau ne todėl kad jos mažai...

1 komentaras:

mind-e rašė...

todel, kad Vilniuje milziniska korupcija ir biurokratija, nera jokio priemiesciu planavimo, ne visa zeme grazinta ju savininkams